Naša istorija

Mitsubishi Motors Korporacija je šesti po veličini proizvođač automobila u Japanu i sedamnaesti u svetu. Ona je deo Mitsubishi Keiretsu, nekada najveće industrijske grupe u Japanu i formirana je 1970. godine iz automobilskog dela Mitsubishi teške industrije (Mitsubishi Heavy Industries).

Istorija Mitsubishi Motorsa seže stotinu godina unazad do 1870. godine. Tada je mladi japanski preduzimač Yataro Iwasaki, koji je radio za svoje feudalne gospodare, klan Tosa, odlučio da samostalno osnuje malu brodarsku firmu Tsukumo Shokai. Tri dijamanta Za zaštitni znak kompanije, Iwasaki je uzeo grb svoje porodice, koji je pokazivao tri spojena dijamanta i grb Tosa klana, koji je predstavljao tri spojena hrastova lista.

Tri dijamanta

Za zaštitni znak kompanije, Iwasaki je uzeo grb svoje porodice, koji je pokazivao tri spojena dijamanta i grb Tosa klana, koji je predstavljao tri spojena hrastova lista.


Godine 1875 Iwasaki je odlučio da preimenuje firmu po samom logu: Tri dijamanta, na japanskom - Mitsubishi. Od tada, svaka firma koja je nastala iz te prvobitne brodarske firme nosila je ime Mitsubishi. Logo je u svojoj konačnoj formi registrovan 1914. godine.


Nove oblasti

Još odavno kompanija je počela da se grana na nove oblasti. Od prevoza brodom prešlo se na proizvodnju brodova, zatim u teški industrijski inženjering, proizvodnju čelika i nafte, hemijskih proizvoda, elektronike...


Od modela A do MME

Mitsubishijev prvi automobil, Model A (kopija Fordovog Modela T) pojavio se 1917. godine, a prototip prvog kamiona samo godinu dana kasnije. Godine 1928. osnovana je Mitsubishi Aircraft kompanija, koja je proizvodila Mitsubishi MC-1. Sledio je i prvi autobus 1932 (Fuso B-46). Danas postoji preko 35 posebnih Mitsubishi kompanija koje proizvode sve od brodova, aviona i mostova do nafte, gasa, plastike i sintetičkih vlakana, od elektičnih proizvoda i softvera do automobila.


Godine 1970. deo kompanije odgovoran za proizvodnju motornih automobila odvojio se i postao nezavisna kompanija, Mitsubishi Motors Korporacija (MMC). Danas MMC ima svoja proizvodna postrojenja u preko 30 zemalja sveta a njena prodajna i post prodajna usluga dostupna je u preko 170 zemalja. Godine 2002. Mitsubishi Motors Europe (MME) osnovana je isključivo radi koordinacije prodaje u Evropi.